4 op de 10 Nederlandse ziekenhuizen rookvrij

Laatste wijziging bericht op woensdag 12 januari 2022

Het aandeel ziekenhuizen dat rookvrij is, ligt inmiddels op 41%. Dit blijkt uit de voortgangsmeting gedaan onder de leden van de NVZ, met als peildatum 31 december. Bij de start van het Nationaal Preventieakkoord in 2018 was nog maar 9,5% van de ziekenhuizen rookvrij. In het preventieakkoord is afgesproken dat in 2025 alle ziekenhuizen in Nederland rookvrij zijn.

Let op: deze cijfers zijn niet gemeten conform de Global Standards methodiek.

Gezonde leefstijl
Het faciliteren van roken door rookplekken aan te bieden op het ziekenhuisterrein, vinden ziekenhuizen niet passen bij hun taak als zorgaanbieder. Roken draagt niet bij aan het herstel van ziekte en past niet in een gezonde leefstijl. Niet alleen zorgen ziekenhuizen voor een rookvrije omgeving voor patiënten en medewerkers, ook besteden ze aandacht aan ondersteuning van patiënten met een tabaksverslaving en het aanbieden van, of doorverwijzen, naar stoppen-met-roken zorg.

Rookvrije zorg
“Er valt grote gezondheidswinst te behalen als het aantal rokers in Nederland keldert. Winst voor het individu én voor de samenleving”, zegt NVZ-voorzitter Ad Melkert. “Zorgverleners worden dagelijks in de spreekkamer geconfronteerd met de gevolgen van tabaksverslaving. Voor hen ligt er een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van rookgedrag, helaas vaak als brenger van slecht nieuws. De weg naar rookvrije zorg en een rookvrije generatie vraagt om sector-overstijgende samenwerking. Het commitment vanuit ziekenhuizen is er, dat zien we aan het percentage instellingen dat zegt: wij werken aan rookvrije zorg. Een sterk signaal.”

Rookoverlast
De weg naar een rookvrije omgeving is niet altijd gemakkelijk. Dit blijkt uit de ervaringen van de ziekenhuizen die al rookvrij zijn. Zo verplaatst de groep rokers zich naar de randen van de ziekenhuisterreinen, waar de gemeentegrond start. Dit veroorzaakt rookoverlast voor omwonenden, en extra afval door achtergelaten sigarettenpeuken. Rookvrij worden is dan ook niet alleen een onderwerp voor ziekenhuizen maar vraagt om een lokale aanpak. Voorbeelden daarvan zijn de samenwerkingsafspraken in Nijmegen, Rotterdam en de Achterhoek waar gemeenten, zorginstellingen, GGD-instellingen, scholen en bedrijven samen werken aan een rookvrije generatie.  

Nationaal Preventieakkoord
Meer dan 70 organisaties ondertekenden het Nationaal Preventieakkoord met als doel: een gezonder Nederland. De NVZ tekende namens haar achterban die bestaat uit 64 algemene ziekenhuizen en 39 categorale instellingen: zorgaanbieders die gespecialiseerd zijn in één type zorg zoals revalidatie-instellingen of dialysecentra. 

Bron: NVZ

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Ik ontvang graag ca. 6x per jaar de Nieuwsbrief Rookvrije Zorg.

Scroll naar boven