Deze maand is het precies twee jaar geleden dat het Trimbos-instituut rookvrij is geworden. In navolging van de al eerder verwijderde inpandige rookruimte, hebben zij ook hun buitenterrein rookvrij gemaakt. Dit was een belangrijke stap en lastig om te implementeren omdat je niet betuttelend wilt zijn als werkgever richting je medewerkers. Ook veel zorginstellingen zijn bezig hun buitenterreinen rookvrij te maken en komen hierbij dilemma’s tegen. Maar juist in coronatijd moeten ze daarmee doorgaan.
Rookvrije zorginstellingen
Het ligt misschien niet voor de hand om het in deze tijd van thuiswerken te hebben over een rookvrij terrein, maar zolang de coronacrisis voortduurt is het belangrijk dat organisaties nadenken over hoe ze kunnen bijdragen aan de gezondheid van medewerkers, patiënten en bezoekers. Vooral voor zorginstellingen is het belangrijk om rookvrij te worden, omdat dit de gezondheid van medewerkers, patiënten en bezoekers bevordert. Roken verhoogt immers het risico op ziekten zoals kanker, COPD, hart- en vaatziekten en diabetes en is de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte. In enkele zorgsectoren, zoals de GGZ en de verslavingszorg, wordt veel gerookt. In de verslavingszorg zorgt stoppen met roken er ook voor dat patiënten makkelijker kunnen herstellen van andere verslavingen. Een rookvrij terrein stimuleert het stoppen met roken. Ten slotte is het belangrijk dat medewerkers, patiënten en bezoekers beschermd worden tegen tweedehands rook (ofwel meeroken) en dat zij geen derdehands rook mee naar binnen nemen. Het rookvrij maken van een terrein kan in de praktijk best een flinke uitdaging zijn. Dit hebben we ook ervaren bij het rookvrij maken van het terrein van het Trimbos-instituut.
Waarom een rookvrij terrein?
In de afgelopen jaren hebben veel zorginstellingen en andere organisaties een rookvrij beleid opgesteld en hun buitenruimten rookvrij gemaakt. Geïnspireerd door de beweging van de Rookvrije Generatie, willen zij bijdragen aan een wereld waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Door het rookvrij maken van buitenterreinen geven organisaties een duidelijk signaal aan de medewerkers, patiënten en bezoekers dat een rookvrije samenleving belangrijk is. Een goed rookvrij beleid zorgt ook voor een cultuurverandering. Het ontmoedigt het roken en ondersteunt stoppogingen van medewerkers en patiënten. Ook draagt het bij aan de sociale norm dat niet-roken het nieuwe normaal is.
Lees het blog verder via deze link.
Bron: Trimbos-instituut