Vanaf 1 oktober 2019 is het Amsterdam UMC volledig rookvrij. Dit betekent dat er in het ziekenhuis en op het terrein niet gerookt wordt. Ook geen e-sigaretten. Een rookvrij ziekenhuis streeft naar een zo gezond mogelijke omgeving zonder roken. Hieronder valt ook het roken van (soft)drugs, e-sigaretten en smeltsigaretten. Niemand rookt, er zijn geen asbakken of rookplekken, geen peuken en geen verkoop of afbeeldingen van rookwaren op het terrein. Patiënten die in het ziekenhuis verblijven, krijgen nicotinevervangers aangeboden. “We geven het goede voorbeeld in de stad en in het land en dragen zo bij aan een cultuur waarin niet-roken de norm is. We voldoen daarmee aan de wens van een groot deel van de bevolking.”
Daarom vraagt het Amsterdam UMC om per 1 oktober niet meer te roken op de ziekenhuisterreinen. Terreincoaches worden ingezet om mensen aan te spreken wanneer zij roken. Amsterdam UMC draagt zo bij aan een gezonde omgeving voor zowel patiënten en bezoekers als medewerkers. Het academisch medisch centrum motiveert en ondersteunt mensen bij het stoppen met roken en wil een voorbeeld zijn voor anderen in de stad Amsterdam. Amsterdam UMC zet deze stap samen met de instellingen in de buurt van het ziekenhuis waaronder de faculteit gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam, een deel van de campus van de Vrije Universiteit (O2-gebouw), de Academische Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en het Altra college.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en de Amsterdamse wethouder Zorg, Simone Kukenheim, hebben op 30 september het Amsterdam UMC rookvrij verklaard
Tijdens de opening op 30 september op locatie VUmc sprak staatssecretaris Blokhuis over het belang van rookvrije ziekenhuizen en hoe dit past in zijn nationale preventiebeleid met als doel een rookvrije generatie. Ook presenteerden drie jonge wetenschappers van Amsterdam UMC de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van Stoptober, de effecten van het beperken van sigarettenverkoop en het gunstige effect van stoppen met roken voor mensen met psychiatrische klachten. Vervolgens gingen de staatssecretaris, wethouder en medewerkers die zijn gestopt met roken, onder leiding van de initiatiefnemers Luc van Lonkhuijzen en Jentien Vermeulen, met elkaar in debat over thema’s rondom de rookvrije ambities van ziekenhuis en staat.
Bron: Amsterdam UMC